Wandel- en Fietsroutes

 

Blikvangers fietsroute

 

Maak op een sportieve manier kennis met kunst en historie van ’t Gelders Eiland. Deze bijzondere en gevarieerde route voert u langs alle openbare kunstwerken in de gemeente Rijnwaarden. Daarnaast is er volop aandacht voor de vele cultuurhistorische plekken, daar waar het landschap in de loop der tijd aan vele veranderingen onderhevig is geweest. Speciaal voor deze route zijn kijkobjecten geplaatst op zes van die markante plekken die uw blik ongetwijfeld zullen vangen. De fietsroute is te koop in het Toeristisch Informatiecentrum in Tolkamer.

’t Gelders Eiland verhaalt

 

Een fantastisch nieuwe ‘attractie’. Onder de titel ’t Gelders Eiland verhaalt zijn er maar liefst vijf mooie wandelroutes uitgezet waar de geschiedenis (van stuwwal tot schutterij) op diverse plekken langs deze wandelroutes met interessante filmpjes uit de doeken wordt gedaan. Op elke route zijn op 4 locaties kleine bordjes met zogeheten QR-codes geplaatst. Scan zo’n bordje met een QR-code scanner op je smartphone en laat je meevoeren naar een ver of een recenter verleden. Nieuwsgierig? Kijk dan op www.gelderseilandverhaalt.nl of bekijk de video.

Wandel, struin en bezienswaardigheden app

 

Vijf wandelroutes unieke wandelroutes op ’t Gelders Eiland – daar waar de Rijn ons land binnenstroomt – zijn als route-app voor de mobiele telefoon verschenen. De routes hebben elk een lengte tussen de 4 en de 12 kilometer. Ze kunnen los van elkaar worden gelopen maar ook in combinatie met elkaar. Iedere route is onderweg verlevendigd met leuke filmpjes over de omgeving en de rijke geschiedenis van het gebied.

Cultuurhistorie en leuke verhalen
Ieder van de vijf routes vertelt het verhaal van de omgeving. Je leest en hoort over het ontstaan van ‘Het Gelders Eiland’, de vernietigende kracht van het water, de strijd om het gebied droog en daarmee beleefbaar te houden. Je hoort verhalen over het gebruik van de rivierklei voor het bakken van stenen en over de bloei van de baksteenindustrie. Maar ook tolheffing aan de rivier en de betekenis van het gebied in de landsverdediging wordt in de routes aangestipt. Tot slot is ook veel aandacht voor de fraaie flora en fauna in dit waterrijke gebied.

Omschrijving
Iedere route start vanuit een ander dorp op ’t Gelders Eiland: Aerdt, Herwen, Pannerden, Spijk en Tolkamer. In de route-app zijn duidelijke kaarten opgenomen met daarop het startpunt, het eindpunt en de bezienswaardigheden. Wanneer de route wordt gestart, wordt de gebruiker door het gebied geleid en krijgt hij onderweg telkens een geluidsignaal wanneer een routepunt of een bezienswaardigheid wordt bereikt.

Werking
Download vooraf de Abellife-app in de Google playstore of de App Store van Apple. Zoek in Abellife vervolgens op ‘t Gelders Eiland verhaalt! en installeer de route.

Fietsroutes op ’t Gelders Eiland

 

Fietsroutes in de regio Gelders Eiland

’t Gelders Eiland is een aantrekkelijke plek om op de fiets te verkennen voor mensen die van natuur houden. Je zult in dit gebied veel Waarden tegen komen en vaak over een dijk fietsen. Je kunt ervoor kiezen om langs een rivier te fietsen, of om de grens over te steken om een stuk door Duitsland te fietsen. Er zijn in dit gebied genoeg plekken om te overnachten en verschillende sfeervolle restaurants. In de natuurgebieden zul je veel ganzen, runderen en paarden tegenkomen. Hieronder staan twee leuke fietsroutes welke je allebei een ander stuk van dit gebied laten ontdekken. Er zijn ook meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden, zoals dijkhuizen, siertuinen en verschillende pontjes.

 

Gelders Eiland Rijnstrangen (18 km)

Deze route over het Gelders Eiland begint bij knooppunt 90, net ten westen van Aerdt.

 • Als eerste fiets je over de Beuningsestraat naar Pannerden, waar je bij knooppunt 89 rechtsaf slaat de stad in.
 • Aan de westkant van Pannerden sla je bij knooppunt 88 rechtsaf, de Rijndijk op.
 • De Rijndijk blijf je volgen, waarna deze over gaat in de Galgendaalsedijk.
 • Je fietst door tot net voor Loo, waar je bij knooppunt 65 rechtsaf slaat de Lijkweg op.
 • Bij de kruising van de Lijkweg met de Molenstraat en de Dorpstraat sla je rechtsaf Schraleweidsestraat op.
 • Wil je Groessen zien dan kun je juist wel de Dorpstraat naar Groessen pakken.
 • Bij de kruising met de Leuvensestraat sla je rechtsaf, waarna je de Leuvensedijk volgt.
 • Na een tijdje loopt deze over in de Leuffenseweg.
 • Op de kruising met de Berghoofdseveerweg sla je rechtsaf en vaar je met het pondje het water over.
 • Je komt nu op de Berghoofdseweg, welke je blijft volgen tot de Deukerdijk, waar je linksaf slaat.
 • De Deukerdijk loopt over in de Aerdtsedijk, welke je blijft volgen tot je weer op het startpunt bij knooppunt 90 uitkomt.

Zet je fiets goed op slot met een degelijk fietsslot. Nieuw fietsslot nodig? Kijk dan even op Slotenspeciaalzaak.nl.

 

De fietsroute van de camera (49 km)

Dit rondje kun je op elk punt starten, maar voor het gemak gaan we er bij deze beschrijving vanuit dat je start bij knooppunt 89, net boven Pannerden.

 • Als eerste fiets je naar Aerdt, waar je bij knooppunt 90 linksaf slaat.
 • Je blijft deze weg volgen en slaat bij knooppunt 55 rechtsaf.
 • Je komt nu vlak langs Ooij en fietst door naar Oud Zevenaar.
 • De eerstvolgende plaats welke je tegenkomt, is Babberich, waarna je via Elten naar Veldhuizen fietst.
 • Vervolgens fiets je door Beek Gem Montferland, waarna je de Duitse grens over fietst naar Elten.
 • Via Lobith fiets je door naar Tolkamer en door Tuindorp.
 • Je fietst nu tussen het Bijlands Kanaal en De Bijland door, waarna je bij knooppunt 81 de veerpunt naar Millingen aan de Rijn pakt.