Camping Het Gelders Eiland  is omgeven door de natuurgebieden:

Onder de Gelderse Poort vallen de gebieden Bemmelsche Waard, Bisonbaai, Erfkamerlingschap, Erlecomsche Waard, Fort Lent, Gendtsche Waard, Geuzenwaard, Groenlanden, Huissensche Waarden, Kandia, Kekerdomsche Waard, Klompenwaard, Lentsche Waard, Lobberdensche Waard, Loowaard, Millingerwaard, Ooijpolder, Oosterhoutse Waard, Oude Rijnstrangen, Oude Waal, Stadswaard en Tolkamerdijk.

Veel bezoekers van Het Gelders Eiland komen hier voor de rust, de ruimte en natuurlijk de prachtige natuur. Natuurlijk is het genieten van de werkelijk fantastische recreatieplas ‘de Bijland’, waar je kan zwemmen, surfen, zeilen, waterskiën, etc. Maak met de rondvaartboot een mooie tocht over de Rijn, breng eens een bezoekje aan de 2 redoutes (Romeinse wachttorens) en bezoek de plaatselijke bezienswaardigheden met de fiets!

Tolhuys Coornmolen

Elke woensdag van 10:00-16:00uur en elke zaterdag van 10:00-14:00uur draaien de wieken waarbij de molen bezocht kan worden en een rondleiding mogelijk is (overige tijden op afspraak). Er worden tevens molenproducten verkocht.

Protestantse kerk Lobith

Openstelling Protestantse Kerk Lobith. Markt 15
In de maanden juli en augustus is de kerk elke zaterdag middag open voor bezichtiging, tijdstip van 13.00 -16.00 uur
Dit kerkgebouw is gebouwd in 1660 en heeft nu de status van monument
In de kerk staat een oud Hess orgel
Buiten deze tijden kan er contact opgenomen worden met Roel Breure, telefoon 0316-542818

Dijkmagazijn Aerdt

Het dijkmagazijn in Aerdt is in 1879 in opdracht van het Polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden gebouwd. Het is voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek dienstgebouw en van historisch belang. Het gebouwtje is eigendom van het waterschap, is in 2006 gerestaureerd en is een Rijksmonument. Op dit moment is de Heemkunde Kring Rijnwaarden gevestigd in het dijkmagazijn.

Kunstkring Het Gelders Eiland

Kunstkring Het Gelders Eiland organiseert sinds 1977 exposities en concerten in de Kerk van Aerdt. Er zijn vijf exposities per jaar van telkens vier zondagen. De kerk is dan geopend van 14.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. De openingen van de exposities worden steeds opgeluisterd door muzikale optredens in allerlei genres. Daarnaast worden 2 á 3 concerten georganiseerd. De Kunstkring wordt gesteund door ongeveer 200 donateurs en ontvangt bovendien een bescheiden subsidie van de Gemeente Zevenaar. Beeldende kunstenaars en musici roemen de bijzondere uitstraling en de perfecte akoestiek van het “kerkje” zoals het liefkozend wordt genoemd. Kerk van Aerdt, Kerkweg 26 te Aerdt. U kunt actuele informatie over onze kunst-exposities en concerten vinden op onze website.

Blikvangers

Ook op ’t Gelders Eiland kunt u kennis maken met kunst en historie. Deze bijzondere en gevarieerde route voert u langs alle openbare kunstwerken op ’t Gelders Eiland. Daarnaast is er volop aandacht voor de vele cultuurhistorische plekken, daar waar het landschap in de loop der tijd aan vele veranderingen onderhevig is geweest.
Speciaal voor deze route zijn kijkobjecten geplaatst op zes van die markante plekken die uw blik ongetwijfeld zullen vangen.
De 6 kijkobjecten kunt vinden in:
de Bril in Tolkamer, de Toeter in Spijk,  de Wiglo in de Ossenwaard, het Wapen in Herwen, het Eiland in Pannerden en de Muur in Pannerden.
U kunt natuurlijk op pad gaan om de kijkobjecten zelf te zoeken, maar in de winkel van het Toeristisch Informatie Centrum in Tolkamer is een prachtig boekwerkje te koop waar de routes naar deze kijkobjecten en openbare kunstwerken in staan. Kortom….. een aanrader!
Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Voor slechts € 3,95 kunt u in het bezit komen van dit prachtige boekje.

Grafsteen “Marcus Mallius”

De grafsteen van Marcus Mallius is in 1938 bij de zandwinning in de Bijland ontdekt. De grafsteen dateert uit de eerste eeuw na Christus, nog in het begin van de Romeinse heerschappij in onze streken. Bijzonder aan de grafsteen is dat uit de tekst valt af te leiden dat in Herwen zowel de Dam van Drusus als het Romeinse fort Carvium hebben gelegen. De forten van de Romeinen werden vooral bemand door legioensoldaten uit het zuiden van Europa. Eén van deze soldaten was Marcus Mallius. Marcus Mallius is 35 jaar oud geworden en ligt begraven te Carvium bij de dam. Hij had een wens: hij wilde blijven voortleven door middel van een grafsteen met zijn naam erop. Deze steen moest een plaats krijgen aan de toegangsweg naar Castellum Carvium. Nu bijna 2000 jaar geleden.
De grafsteen is één van de bekendste Romeinse vondsten van Nederland.

Experimenteer tuin van Jelle Grintjes

Deze 1400 vierkante meter grote, bijzondere, open tuin ligt aan de rand van het pittoreske dorp Tolkamer en is de experimenteer tuin van tuinontwerper Jelle Grintjes
De ruim 8.000 vaste planten en 25.000 bloembollen geven deze tuin een natuurlijke uitstraling en hierdoor past deze perfect in het omliggende landschap.
Al wandelend door deze tuin beleeft u de mooiste plantencombinaties.
Elke dag geopend en in de maanden mei t/m september is een het bezoekje dan ook meer dan waard.
De tuin ligt aan de ‘s-Gravenwaardsedijk, tegenover huisnummer 84.
Huisdieren niet toegestaan!

Redoutes op ’t Gelders Eiland

Een redoute of wachttoren bestaat vaak uit een van een aarde opgeworpen verschansing, die aan alle kanten even sterk is. Verschansingen van steen komen ook voor. [1] Een redoute kon voor tijdelijk of permanent gebruik dienen. Het gebruik van redoutes werd populair in de 17e eeuw en de bouw ervan liep door tot in de 19e eeuw. Mede door het gebruik van steeds modernere wapens werd een redoute in de 20e eeuw overbodig.

Op ’t Gelders eiland staan 2 herbouwde redoutes. Eén, de Carvium Novem redoute, aan het nieuwe fiets- en wandelpad die vanaf de begraafplaats aan de Zwartesluis in Lobith naar de Eltenseweg loopt en één, de Ossenwaard Redoute, in de Ossenwaard aan de Oude Rijn. Bovenop de redoute heb je een prachtig overzicht over het landschap.

Kunstwerk! Liemers Museum. Een verrassend veelzijdig streekmuseum!

Het Liemers Museum is gevestigd nabij het centrum van Zevenaar, Kerkstraat 16, Zevenaar en open van di t/m zo van 14.00 uur – 17.00 uur.

Ontdek de rijke historie van de Liemers en laat je verrassen door de diversiteit die het museum te bieden heeft.

De objecten geven een mooi beeld en nemen je mee in het verhaal van de Liemers.

Gebruik van een audiotoer behoort tot de mogelijkheden.

De collectie bestaat uit historische voorwerpen uit de Liemers op het gebied van archeologie, natuurhistorie, kerkelijk leven, Tweede Wereldoorlog en oude industrieën. Daarnaast toont het museum een grote collectie van het verenigingsleven uit de streek waarbij de schutterijen zeker niet ontbreken.

Het museum houdt regelmatig wisseltentoonstellingen.

Kunstwerk! Liemers Museum gaat in 2019 verhuizen! De datum wordt op onze website bekend gemaakt

Kievits Veerdiensten & Rondvaarten

Veerverbindingen tussen Pannerden en Millingen aan de rijn en tussen Millingerwaard en Doornenburg.
Rondvaarten op Rijn, Waal, Pannerdensch Kanaal en IJssel.

Veerdiensten volgens zomer- en winterdienstregeling. Klik hier voor de actuele afvaarten.

Rederij Witjes: het juiste adres voor de invulling van uw dagje uit of een varend feest!

Een bedrijfsfeest of personeelsuitje voor de boeg? Eens een vergadering, seminar of brainstorm op een ludieke plaats houden? Dat kan bij Rederij Witjes uit Lobith – Tolkamer. De Graaf van Bylant vaart met u langs vooraf afgesproken locaties en voorziet u onderweg desgewenst van spijzen en dranken. Voor kleinere groepen beschikt de rederij over de boot Schenckenschans.

De beide schepen van Rederij Witjes hebben namen die wijzen naar een roemrucht verleden. De Graaf van Bylant is vernoemd naar een graaf die in de achttiende eeuw diverse gronden en waarden rondom Lobith en Tolkamer in zijn bezit had. Het vaarwater langs Tolkamer, het ‘Bylands Kanaal’, is in die tijd gegraven door het grondgebied van deze graaf. De Schenckenschans dankt zijn naam aan een oude vesting aan de overzijde van de rivier, die tegenwoordig op Duits grondgebied ligt. Maar in het verleden was het slot in Nederlandse handen.

Rondvaarten

Met beide schepen maakt de rederij tijdens het hoogseizoen op gezette tijden rondvaarten in de (wijde) omgeving van Tolkamer. ‘Ideaal als u vakantie viert om de omgeving wat beter te leren kennen vanaf het water. We stellen jaarlijks een rondvaartprogramma samen. Dit programma is te vinden op onze website, www.rederijwitjes.nl en natuurlijk ook bij het TIC. Leuke tochten zijn bijvoorbeeld: “Rondvaart op de Rijn” / Rondvaart op Rijn en Waal”/ Lunchrondvaart /Brunchcruise. We vertrekken vanuit Tolkamer aan de Europakade .

Feesten en vergaderingen

De beide schepen van Rederij Witjes worden ook verhuurd aan groepen voor bedrijfsfeesten, bruiloften,vergaderingen enz. Inschepen in Tolkamer is mogelijk , maar in overleg kunnen we ook elders starten. Bijvoorbeeld in Arnhem, Nijmegen, Doesburg, Zutphen of Rotterdam. De rederij levert altijd het nautisch personeel dat de tocht begeleidt. Ook regelt de rederij – indien gewenst – de catering.

Bijzondere tochten

De rederij organiseert jaarlijks een aantal bijzondere tochten, waarvoor een ieder zich individueel voor kan aanmelden. Zo is er tijdens de Nijmeegse Vierdaagse op dinsdagavond een gezellige, muzikaal omlijste rondvaart naar Nijmegen, waar vanaf de boot het grootse vuurwerk kan worden bekeken. Op gezette tijden organiseert de rederij een avondrondvaart “Dansen op de Rijn”met steeds varierende muziekstijlen(70’s 80’s/ country/top 40/live muziek).